Slimme meters

Met de grootschalige introductie van de slimme meter is het energiesysteem enerzijds transparanter en anderzijds veel complexer geworden. Bij Infiniot zijn wij gespecialiseerd in het optimaliseren van de slimme meter functies voor netbeheerders.

De rol van slimme meters in de energietransitie: inzicht, efficiëntie en besparing op de energierekening

In Nederland is in de periode 2009 tot en met 2022 in vrijwel ieders huishouden of klein bedrijf een slimme meter geïnstalleerd. Goedkoper en frequenter meterstanden uitlezen, storingen opsporen en makkelijker besparen op je energierekening zijn een aantal voordelen van deze ontwikkeling. Doordat de netbeheerder op afstand data en meterstanden op kan vragen, past dit naadloos in de energietransitie die in volle gang is.

De slimme gasmeter is draadloos verbonden met de slimme elektriciteitsmeter en werkt via een ingebouwde batterij. Door de koppeling heeft de gasmeter geen eigen SIM kaart nodig. De slimme meter data voor elektrisch verbruik kan iedere 15 minuten de meterstand vastleggen, voor gasverbruik is dat ieder uur. Als je je energieleverancier toestemming geeft om data op te halen biedt deze vaak ook een app om je verbruik goed te monitoren en daarmee je gedrag aan te passen in je energieverbruik.

Bouwen aan systemen ter ondersteuning slimme meter

Nieuwste functionaliteiten doorvoeren

Optimaliseren van communicatie tussen meter en netbeheerder

Blijven innoveren met de slimme meter

Besparen op energie is mogelijk als je de slimme meter combineert met bijvoorbeeld een slimme thermostaat of door het koppelen van een domotica dashboard. Deze lezen de verbruiksgegevens uit je slimme meter en geven jou als consument inzicht in je verbruik. Techneuten en hobbyisten lezen de meter graag uit via de P1 poort middels een Raspberry Pi.

In Nederland zijn ruim 7 miljoen slimme meters. Al deze meters worden geïnstalleerd, beheerd en uitgelezen. Daarnaast staat de nieuwe generatie NextGen DSMR6 meter klaar om uitgerold te worden.
De systemen moeten in snel tempo meegroeien en tegelijkertijd ook de nieuwste slimme meters met nieuwe functionaliteiten ondersteunen. Hoe zorg je dat al deze slimme meters van verschillende fabrikanten, met verschillende protocollen en verschillende netwerken, aangesloten kunnen worden en blijven communiceren met de netbeheerder? Een enorme uitdaging binnen de energietransitie, waar wij in gespecialiseerd zijn!

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Infiniot in de praktijk​

Onze samenwerkingen leveren bijzondere resultaten op. Wij zijn trots op deze projecten en laten ze dan ook graag zien in onze referentiecases. Hierin laten we onze klanten aan het woord. Benieuwd naar hun ervaring met onze dienstverlening?

Stichting ElaadNL is een initiatief van de Nederlandse netbeheerders en bestaat sinds 2009. Sindsdien heeft...
Enexis Netbeheer is één van de zeven netbeheerders in Nederland. De belangrijkste taak van een...

Onze expertises

Vanuit onze domeinkennis ondersteunen we organisaties, van advies tot implementatie en van beheer tot innovatie. Een greep uit onze expertises:

IOT

Internet of Things, ook wel IOT genoemd, geeft ons de potentie om nog meer uit het energiesysteem te halen, bijvoorbeeld met enabling technology.

Innovatie

Innovatie en energie zijn onlosmakelijk verbonden. We moeten namelijk blijven vernieuwen om tot nieuwe inzichten te komen. Dat doen we bij Infiniot!

AI

Artificial intelligence is één van de bouwstenen voor het verwerken en verzamelen van data. Bij Infiniot zijn wij volop bezig met kunstmatige Intelligentie!

Samen met ons bouwen aan een duurzame toekomst? Neem contact op!

Maak impact. Samen. Jij ook?

"*" geeft vereiste velden aan

Privacyverklaring*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Welkom bij Infiniot! Wij helpen je graag verder op weg.

× Stel hier jouw vraag